Új előírás: időről időre felülvizsgálják a növényvédelmi gépeket -2021-ig valamennyit ellenőrzik

A növényvédelmi tevékenységgel kapcsolatos új előírások értelmében a jövőben kötelező a permetező gépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata. A módosítás alapja egy Európai Uniós irányelv átültetése, melynek értelmében olyan növényvédelmi géppel, amely nem esett át műszaki felülvizsgálaton, tilos növényvédelmi tevékenységet végezni.

Az EU területén – így Magyarországon is – a termelésben használt növényvédelmi gépeken – kivéve a kézi-, és háti berendezéseket – az első forgalomba helyezést követően az első öt évben egy alkalommal, ezt követően háromévente időszakos műszaki felülvizsgálatot kell végezni.

A növényvédelmi hatóság ellenőrzései során természetesen figyelembe veszi, hogy minden gép azonnali felülvizsgálata nem lehetséges.

A cél az, hogy 2021-re a Magyarországon használt valamennyi árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetezőgép bekerüljön a nyilvántartásba és átessen egyszer a felülvizsgálaton.– mondta Szigeti Tamás, az Agrárközösség Kalocsai Irodájának vezetője.

Hozzátette: a használt növényvédelmi gépeket a gazdálkodóknak megéri bevizsgáltatni, ugyanis a nem megfelelő állapotú permetezők nemcsak a termelés hatékonyságát csökkentik, hanem veszélyeztetik a biztonságos élelmiszer-előállítást is.

Ugyanakkor – ahogy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara is összefoglalta – a rendszeres vizsgálattal nő a szerhatékonyság, ezzel akár jelentősen is csökkenhet a növényvédőszer-felhasználás, javul a lefedettség, csökken az aluldozírozás miatti rezisztencia kialakulása, a növényvédőszer-maradék azonban határérték alatt marad.

A környezet terhelése is csökken a pontos, precíz kijuttatással, az elsodródás csökkenésével pedig a felszíni vizek is védettebbé válnak. Kevesebb lesz a szermaradék, így biztonságosabb és egészségesebb termékek kerülnek a fogyasztókhoz.

Szigeti Tamás hangsúlyozta:

AZ ÖT ÉVNÉL IDŐSEBB, NEM FELÜLVIZSGÁLT VAGY FELÜLVIZSGÁLATON NEM MEGFELELT NÖVÉNYVÉDELMI GÉPPEL NÖVÉNYVÉDELMI TEVÉKENYSÉGET VÉGEZNI TILOS.

Az Európai Unió által előírt kötelezettség szerint a növényvédelmi gépeken háromévente időszakos műszaki felülvizsgálatot kell végezni. A 2019. július 15-én megjelent, többek között a permetezőgépek felülvizsgálatát szabályozó módosító rendelet július 20-án lépett hatályba. A rendelet kimondja, „Az árutermelésben használt növényvédelmi gépeken – kivéve a kézi (ideértve a szórópisztolyos és lövellőcsöves), illetve háti növényvédelmi berendezéseket – az Európai Unió területén történt első forgalomba hozatalt követő első öt évben egy alkalommal, ezt követően háromévente időszakos műszaki felülvizsgálatot kell végezni.”

A jogszabály azt is leszögezi, hogy „Az öt évnél idősebb, nem felülvizsgált vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel növényvédelmi tevékenységet végezni tilos.”

A szakember arra a kérdésre, hol lehet a vizsgáztatást elvégeztetni elmondta: a legközelebbi szolgáltató az OptiCsepp – Növényvédelmi gépek vizsgabázisa, amely Szakmár, Kistény Majorban található, elérhetősége: +36-30-696-38-08

Forrás: Kalohírek