A növényvédelmi tevékenységgel kapcsolatos új előírások értelmében a jövőben kötelező lesz a permetező gépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata. A módosítás alapja egy Európai Uniós irányelv átültetése, melynek értelmében olyan növényvédelmi géppel, amely nem esett át műszaki felülvizsgálaton, tilos növényvédelmi tevékenységet végezni.

Az EU területén – így Magyarországon is – a termelésben használt növényvédelmi gépeken – kivéve a kézi-, és háti berendezéseket – az első forgalomba helyezést követően az első öt évben egy alkalommal, ezt követően háromévente időszakos műszaki felülvizsgálatot kell végezni.

A növényvédelmi hatóság ellenőrzései során természetesen figyelembe veszi, hogy minden gép azonnali felülvizsgálata nem lehetséges. A cél az, hogy 2021-re a Magyarországon használt valamennyi árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetező gép bekerüljön a nyilvántartásba és átessen egyszer a felülvizsgálaton.

(Lásd még: https://www.agroinform.hu/gepeszet/komoly-valtozas-ha-nincs-meg-a-felulvizsgalat-nem-dolgozhatsz-a-gepeddel-40757-001)