Aratási helyzetjelentés Kalocsán és környékén

A héten befejeződhetnek a betakarítási műveletek Kalocsa környékén is. A korábbi várakozásokhoz képest jobb a helyzet, a nem megfelelő időjárási körülmények a kezdeti becslések idején nem sok kecsegtetőt jósoltak a gazdálkodók számára.

Az őszi-téli csapadék hiánya és a tavasszal hosszan elhúzódó aszály miatt, a növények krízis időszakban nem jutottak a nélkülözhetetlen csapadékhoz: az őszi vetésű gabonanövények nem tudtak megfelelően bokrosodni, az őszi káposztarepcét pedig többször kellett oldalhajtásokat serkentő készítményekkel kezelni, hogy elérjük a megfelelő becőszámot. Eredetileg sokkal gyengébb termésre számítottak a termelők, májusban és június első felében viszont hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullott, ami tovább nehezítette mezőgazdasági munkák elvégzését, valamint a betakarítási folyamatokat is kissé elnyújtotta. A csapadék mennyisége és eloszlása is kimondottan heterogén volt, ezért egyre nagyobb hangsúlyt kap a szántóföldi kultúrák mesterséges vízpótlása is a kertészeti növények mellett.

Az őszi árpa országos vetésterülete idén 218 ezer hektár. A magyarországi átlagos 5,3 tonna/hektár terméshez képest a Kalocsa környéki ügyfeleim 6-7 tonna közötti, de van olyan termelőm, aki megközelítette a 8 tonnás termést hektáronként. Az eddig betakarított növények közül tehát elmondható, hogy az őszi árpánál a legkedvezőbb a helyzet a térségünkben, versenyzünk a szomszédos megyék által jegyzettekével mennyiségben és minőségben egyaránt.

Az őszi búzánál már nem ennyire egyértelmű a helyzet az adatok szerint, bár ott is meghaladjuk az országos 5,3 tonnás átlagot. A búza vetésterülete országosan 952 ezer hektár. A búzák minőségénél az esős időjárás eredményezett gondot, a beltartalmi és toxin vizsgálatokra az idén ismételten kiemelt figyelmet kell fordítani. Az ügyfeleim tapasztalatai szerint nincs gond a mennyiségi és minőségi mutatókkal sem: a fehérjetartalom kifejezetten jó, de ilyen évjáratokban, amikor kicsi a szem, a sikér relatív mennyisége mindig nagyobb benne. (Sikér vízben nem oldódó fehérje, megegyezik a gluténnel. A glutén 75% gliadin, ami a lágyságot adja + 25% gluteninből áll, ami a keménységért felel. A minőséget és árat elsősorban a sikér mennyisége adja: minél nagyobb a sikértartalom, annál jobb állagú, szebb kenyér és péksütemény készíthető. A gluténérzékenység (cöliákia) rengeteg embert érint. Ezen intolerancia esetén el kell hagynunk minden olyan élelmiszert, ami sikértartalommal rendelkezik.)

A repce esetében a baljós prognózisok igaznak bizonyultak, ez a tápanyagigényes növény sínylette meg leginkább az aszályt és azt, hogy sok helyen porban vetették a mindösszesen 296 ezer hektárt. A 2,9 tonnás termésátlag alacsonyabb az utóbbi évek hozamainál, a kalocsai járásban 2,2 tonnától 3,4 tonnáig szereztem tudomást hektáronként. Ez a szórás a különböző helyi időjárási jelenségektől, az agrotechnikai műveletek időzítésétől és a vetés idejétől is függ.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara előzetes becslései szerint a tavalyihoz hasonlóan 5 millió tonna búza várható országosan. Repcéből a tavalyi mennyiségnél 8,5 százalékkal kevesebbre, 915 ezer tonnára, őszi árpából pedig 3,3 százalékkal többre, 1,1 millió tonnára számítanak.

A piaci árak alakulásában nincs nagy elmozdulás a környékünkön: az árpáért 43 ezer, az őszi búzáért kb 50 ezer forintot (durumbúza 63 ezer ft), az repcéért kb 110 ezer forintot adnak tonnánként. A repce árát befolyásolhatja bonifikáció is, ami a kiemelkedő minőség után járó többlet: 40 % olajtartalom felett, és 9 % nedvesség tartalom alatt további pénzt zsebelhetnek be a gazdálkodók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük